Örökzöld-betegségek I. rész

Melyek a tipikus örökzöld-betegségek, és hogyan előzhetőek meg?

A legtöbb kertben, parkban megtalálhatóak a sokak által kedvelt örökzöld növények, fenyők, tuják, melyekkel első ránézésre nincs sok tennivaló: öntözni természetesen kell őket, de ettől eltekintve - hacsak nem vágyunk formára nyírt dekornövényekre - nem igényelnek különleges bánásmódot. Ettől függetlenül sajnos sokféle betegség támadhatja meg őket, melyekről jobb minél többet megtudni, hiszen így megelőzhetőek a drasztikusabb károk.

 

Örökzöld-betegségek

Az örökzöldek, fenyők vagy tuják természetes károsodását a legtöbb esetben különféle gombák és kártevők okozzák. A növények ellenálló képessége pedig - akárcsak az embereknél az immunrendszer - alapvető fontosságú az egészségük szempontjából, ennek csökkenésekor fertőzés alakulhat ki. Ezt okozhatja az időjárási viszonyok változása, légköri aszály, a talajszerkezet minősége, tápanyag- vagy öntözéshiány, vagy akár a túlzásba vitt locsolás is.

 

I. rész

 

1., Fenyőtűrozsda

Kórokozója: rozsdagomba

Tünetei: nyáron kezdődő betegség, melynek során először apró, sárgás foltok (körök) jelennek meg a tűleveleken, majd ez továbbterjed a hajtásokra is, ahol hosszúkás dudorok keletkeznek. A fenyők fiatalabb korában könnyebb védekezni a kórokozó ellen, ugyanakkor, ha többször is megbetegednek, az állapotromlást okozhat.

 

2., Ezüstfenyő-levéltetű

Kártevője: zöld levéltetű

Tünetei: elsősorban az ezüst- és lucfenyőket támadja; a levéltetvekre nem annyira jellemzően az idősebb fás részeken kezdődik, a fenyők tűlevelei először elsárgulnak, majd megbarnulnak, nyár elején nagy tömegben hullanak le. A fertőzés tavasztól a korai fagyokig jelentkezhet, tömeges előfordulása esetén a védekezés kulcsfontosságúvá válik.

 

3.,  Lucfenyő-gubacstetű

Kártevője: kis és sárga gubacstetű, zöld fenyő-gubacstetű

Tünetei: a friss hajtásokon jelenik meg a száradás, a tűlevelek meggörbülnek, az ágak végén ananászra emlékeztető gubacsok figyelhetőek meg. Amennyiben komoly fertőzöttséget tapasztalunk, a növények a fejlődésben visszamaradnak. Erősen károsodott hajtás esetén akár az egész ág eltávolítandó. A vörösfenyőt és a duglászfenyőt is megtámadja.

 

4., Lucfenyő-tűkarcgomba

Kórokozója: gomba

Tünetei: a korona belsejében található, 1 évnél idősebb tűlevelek először elsárgulnak, majd megbarnulnak, korai lombhullás következik be. Nem csak a lucot támadja, az ezüstfenyőt és más fenyőféléket sem kíméli.

 

5., Fenyő-takácsatka

Kártevője: apró, zöldes színű atka

Tünetei: boróka- és fenyőféléket támad meg - nagyon gyakori a cukorsüvegfenyőkön. Május környékén már látható is a károsodás nyoma a növényeken, mely tünetek gyakran a naposabb oldalon vehetőek először észre. Mivel az atkák a leveleket és a levélpikkelyeket szívogatják, azok először kifakulnak és világoszöldes-sárgás színt öltenek, majd elszürkülnek, színüket vesztik. A fertőzött részeket finom, pókhálószerű szövedék lepi be. Elsősorban a koronában található, idősebb tűlevelek érintettek.

 

6., Boróka-pajzstetű

Kártevője: apró, fehér színű pajzstetű

Tünetei: borókát, hamisciprust, tiszafát és tuját károsít, melyeken a hajtások tompa fényűek lesznek, lekonyulnak, megsárgulnak, végül elhalnak.  A fertőzés az idősebb részek felől halad a fiatalabbak felé. Súlyos fertőzöttség esetén a növény akár el is pusztulhat.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Szöveghez kapcsolódó megjegyzés
Az összes hozzászólás megtekintése
0
Kíváncsi lennék a véleményedre, kérlek kommenteld.x
()
x